Украинските сили продължиха настъпателните операции в западната Запорожка област и 

...
Украинските сили продължиха настъпателните операции в западната Запорожка област и 
Коментари Харесай

ISW: Руските удари - вероятно с цел да намалят украинския износ на зърно

Украинските сили продължиха настъпателните интервенции в западната Запорожка област и  на 14 септември. Украинският общоприет щаб заяви ден по-рано, че украинските сили са постигнали частични триумфи близо до Бахмут.

Украинският заместник-министър на защитата Хана Маляр прибързано разгласи украинското освобождение на Андреевка, само че по-късно разясни, че тежките боеве за селището към момента не престават.

Силите не престават последователно да напредват в посока Мелитопол (западна Запорожка област).

Това се показва в дневния разбор на Института за проучване на войната (ISW) за хода на бойните дейности в Украйна.
 Ситуацията към Маринка и Авдеевка се изостря, твърди Анна Маляр
Ситуацията към Маринка и Авдеевка се изостря, твърди Анна Маляр

Част от Маринка е под контрола на съветската войска

Украинская истина заяви, че източник, обвързван със Службата за сигурност на Украйна (СБУ), е декларирал, че е  извършена специфична интервенция, която е унищожила съветска система С-400 " Триумф " покрай Евпатория.  Украинските сили са поразили радара и антените на системата С-400 с дронове и са поразили стартовите комплекси с две крилати ракети " Нептун ".

Руското министерство на защитата (МО) заяви, че съветската противовъздушна защита е прихванала 11 украински дрона над Крим, само че не загатва украински ракетни удари.

Кадри показват експлозия покрай Евпатория.

Руските сили неотдавна са разположили батарея С-400 отвън Евпатория и че детонацията е станала на същото място, където е била ситуирана съветска система С-400 през август 2022 година

Украинските сили удариха съветска система за противовъздушна защита покрай окупираната Евпатория, Крим, на 14 септември, което допуска, че може да има систематични тактически неточности с съветските системи за противовъздушна защита в окупирания Крим. Отделът за стратегически връзки на украинските въоръжени сили съобщи, че украинските сили са блъснали местоположението на съветски зенитно-ракетен комплекс покрай Евпатория (68 км северозападно от Севастопол).

Ударът допуска, че съветските сили не са били готови да прихванат ракети със системата или не са могли да го създадат. Украинските сили удариха съветска система за противовъздушна защита С-400 покрай Оленовка, Крим (117 км северозападно от Севастопол) на 23 август, а вторият украински удар по забележителна съветска система за противовъздушна защита през последните седмици демонстрира, че сходни тактически пропуски може да отразяват по-голям систематичен проблем с съветската противовъздушна защита в окупирания Крим.
 Взривове и пожар в западната част на Крим, евентуално е изумена система С-400 Обновена
Взривове и пожар в западната част на Крим, евентуално е изумена система С-400

В региона на Евпатория има няколко военни елементи

На 14 септември съветските сили направиха друга серия от удари с дронове Shahed-131/136, ориентирани към украинската пристанищна инфраструктура. Украинските военновъздушни сили оповестиха, че съветските сили са изстреляли 22 дрона в посока на Николаевска, Запорожка, Днепропетровска и Сумска области и че украинската противовъздушна защита смъкна 17 от дроновете. Говорителят на украинските военновъздушни сили полковник Юрий Игнат съобщи, че съветските сили са атакували главно пристанищната инфраструктура в Одеска област. Украинският министър на общностите, териториите и развиването на инфраструктурата Александър Кубраков съобщи, че съветските удари от 18 юли до 12 септември са развалили или отчасти унищожили 105 украински пристанищни уреди и че месечният експорт на украинско зърно е намалял с съвсем три милиона тона вследствие на това.

Руската ударна акция против украинската зърнена и пристанищна инфраструктура евентуално има за цел да поддържа напъните на Кремъл да притегли интернационалното предпочитание за връщане на Русия към Черноморската зърнена самодейност, с цел да изисква огромни отстъпки. Кремъл обаче може да няма желание да се върне към договорката и може вместо това да се стреми да усили пазарния дял и привлекателността на съветското зърно посредством утежняване на капацитета на Украйна за експорт на зърно. Кремъл също по този начин евентуално има намерение да ускори напрежението върху маршрутите за експорт на украинско зърно разделения сред Украйна и нейните централноевропейски сътрудници, до момента в който Украйна и Западът не престават да работят за пренасочване на украинския експорт на зърно по сухопътни коридори.

Съобщава се, че командирът на съветския 247-и гвардейски десантно-щурмов полк Василий Попов е бил погубен в борба в Украйна. Той неотдавна смени Пьотър Попов и е вторият пълководец на полка, погубен в борба след гибелта на полковник Константин Жизевски през февруари 2022 година 247-ми полк работи в граничния регион на Донецка и Запорожка област. ISW по-рано оцени, че относително елитните сили организират лимитирани контраатаки в сериозни браншове на фронта и това евентуално ще изтощи в допълнение тези елементи.

На 13 септември Европейският парламент (ЕП) одобри резолюция, с която призна беларуския президент Александър Лукашенко за съизвършител в съветски закононарушения, осъществени в Украйна, и прикани Международния углавен съд (МНС) да издаде заповед за ареста му. В резолюцията на Европейския парламент се показва, че Беларус е съизвършител във войната в Украйна и взе участие в депортирането на украински деца в Беларус, Русия и окупираните региони на Украйна. ISW продължава да прави оценка, че Беларус е съвоюваща страна във войната и е забъркана в депортирането на украински деца. ISW също по този начин оцени, че Беларус може да улеснява схемите за отбягване на наказания за Русия. Руският президент Владимир Путин и Лукашенко ще се срещнат в Сочи, Русия на 15 септември.

Членовете на Руската държавна дума и Съвета на федерацията предложиха блокиране на WhatsApp евентуално като част от опитите  на Кремъл за определяне на централен надзор върху съветското осведомително пространство. Компанията-майка на Фейсбук Meta разгласи на 13 септември, че WhatsApp пусна функционалност за канал в над 150 страни, евентуално в това число Русия, която ще действа сходно на каналите на Telegram. Русия дефинира Meta като екстремистка организация през март 2022 година и забрани нейните услуги Фейсбук и Instagram в Русия.
 След Ким и Лукашенко отива при Путин
След Ким и Лукашенко отива при Путин

Двамата президенти ще разискват сигурността на двете страни и съветски вложения в Беларус

Ръководителят на комисията по защита и сигурност на Съвета на федерацията Виктор Бондарев, ръководителят на комисията по осведомителна политика на Държавната дума Александър Хинштейн и депутатът от Държавната дума Антон Горелкин обявиха, че Русия би трябвало да обмисли блокирането на WhatsApp в Русия, в случай че започва канали на съветски език.

Руският държавен медиен цензор Роскомнадзор заяви, че Русия може да блокира WhatsApp, в случай че популяризира неразрешена информация . Руските управляващи евентуално се пробват да наложат стеснен брой деликатно следени обществени медийни платформи.

Някои съветски източници допускат, че продължаващото напрежение сред съветското министерство на защитата и групата " Вагнер " понижава способността ѝ да работи на африканския континент. Руски вътрешен източник съобщи на 12 септември, че " сложната логистика " принуждава силите да се " задоволяват с локални запаси ", с цел да продължат интервенциите, откакто бунтовническата коалиция Координация на придвижването на Азавад твърди, че е превзела Бурем, район Гао, Мали.

Руски източници, в това число изтъкнат блогър, обвързван с Кремъл, настояват, че съветското Министерство на защитата и Министерството на външните работи (МВнР) съзнателно са прекъснали логистиката на " Вагнер ", като са попречили да употребява съветски въздушни бази в Сирия, с цел да укрепи контингента в Централноафриканската република (ЦАР). Тези известия са в сходство с последните наблюдения на ISW.

Блогърът предизвести, че други въоръжени групи също могат да се възползват от дестабилизацията и че Министерството на защитата ще би трябвало да влага запаси в района, с цел да избегне утежняване на репутацията.

Силите на " Вагнер " в Африка по-специално организират контратерористични интервенции, само че тези интервенции постоянно са неефективни и сегашният контингент на групата Wagner в MENA евентуално е непълен за осъществяване на антитерористични интервенции в мащаб, който би могъл свястно да съдържа нови или ескалиращи спорове.

Руското министерство на външните работи (МВнР) разгласи двама американски дипломати за личност нон грата и ги изгони от Русия на 14 септември. Руското Министерство на външните работи упрекна първия и втория секретар на посолството на Съединени американски щати в нелегално поддържане на контакт с задържан някогашен чиновник на американското консулство и подреди на дипломати да изоставен Русия през идващите седем дни.
 Русия санкции WhatsApp с 37 хиляди $ поради неразрешено наличие
Русия санкции WhatsApp с 37 хиляди $ поради неразрешено наличие

Мобилното приложение не изтрило информация за лекарството Lyrica

Съобщава се, че западни източници в региона на защитата са декларирали, че съветски изтребител съзнателно е стрелял по английски аероплан за наблюдаване през септември 2022 година заради двусмислени команди, а не заради нередовност на ракетата, както съветското министерство на защитата (МО) твърдеше тогава. BBC заяви, че трима високопоставени западни източника в региона на защитата са декларирали, че водач на съветски изтребител Су-27 съзнателно е изстрелял ракета против аероплан на английските Кралски военновъздушни сили, само че е пропуснал на 29 септември 2022 година

Съобщава се, че западните източници в региона на защитата са декларирали, че съветският водач е считал, че е имал позволение да стреля, откакто е получил двусмислена команда от съветска наземна станция и е изстрелял втора ракета, която съгласно известията или е развалила, или е била прекъсната. Съобщава се, че втори съветски водач пилотира различен Су-27 пояснява заповедта по друг метод и не стреля по английския аероплан. Руското МО съобщи през октомври 2022 година, че Су-27 е изстрелял ракетата заради " техническа нередовност ".

Съобщава се, че Кремъл се пробва да цензурира отразяването на съветските медии за допустима втора вълна на готовност на запаса, с цел да предотврати недоволството преди президентските избори в Русия през 2024 година

Руското опозиционно издание Meduza заяви, че администрацията на съветския президент е отправила " незабавни претенции " към проправителствените съветски медии да не популяризират клюки за допустима втора вълна на готовност в запаса или публични опровержения от държавното управление на тези клюки. Съобщава се, че Кремъл е споделил на медиите вместо това да се съсредоточат върху хипотетичния триумф на съветската акция за набиране на контракт.

Съобщава се, че съветските управляващи основават нови уреди за произвеждане на дронове в цяла Русия. Съобщава се, че съветско дружество преназначава търговски център в Ижевск, Удмуртска република, в изследователска и индустриална база за дронове. Съобщава се също, че съветски предприятия възнамеряват да отворят нови центрове за разработка на дронове в областите Томск, Самара и Санкт Петербург. ISW по-рано оцени, че Русия евентуално има за цел да развие дълготраен потенциал за произвеждане и потребление на дронове във войната в Украйна.

Правителството на Съединени американски щати наложи нови наказания на 14 септември против над 150 субекта за подкрепяне на Русия да заобиколи глобите, в това число пет турски компании и един турски жител.

" Ройтерс " заяви, че неотдавна глобените турски организации са помогнали на Русия да заобиколи западните наказания, като са помогнали за ремонта на глобени военноморски кораби и са помогнали за прехвърлянето на артикули с двойна приложимост в Русия.

Украинската кримска партизанска група " Атеш " твърди, че е предоставила на украинските сили информация, която е подкрепила украинския удар против съветския десантен транспортен съд от клас " Ропуча " и подводницата от клас " Кило " в Севастопол, Крим на 13 септември.

" Атеш " твърди, че неговите партизани от голям брой разнообразни интервенции, в това число цивилни в Севастопол, личен състав на съветския Черноморски флот и чиновници на морско ремонтно оборудване, са събрали и доставили информация за значими съветски военни цели през последната седмица.

Руските управляващи не престават да депортират украински деца от окупираните региони на Украйна. Съветникът на украинския кмет на Мариупол Петро Андрюшенко съобщи, че съветските окупационни управляващи са извели децата от фронтовите зони в окупираната Донецка област според скица за евакуация.

ISW по-рано заяви за потреблението на схеми за  принудително депортиране на украински деца в окупирания Крим и Русия.
 С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца
С многоетапен механизъм Украйна връща депортирани деца

Киев има данни за 386 украинчета, осиновени в Русия

Окупационната администрация на Херсонска област съобщи, че съветските управляващи са отвели 37 деца от Скадовски регион в Кабардино-Балкарската република под прикритието на " здравни центрове ".

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР